André Lundquist

1972, Kopenhagen (Denemarken)

Werk...

"Lundquist mengt olie, inkt, houtskool, krijt, behang. Veel overlays die al zijn originaliteit aan zijn oeuvre geven. Deze palimpsesten, soms geboren uit een subtiel pastelkleurenpalet, soms vol levendige, heldere kleuren, zijn de creaties van fijne coloristen wiens afkomst teruggaat tot het einde van de negentiende / vroege twintigste eeuw."

Lawrence Ebelle ©

Over André Lundquist

"André Lundquist werd geboren in 1972 in Kopenhagen, waar hij zijn eerste opleiding kreeg bij de schilder Therese Dragshøj (1909-1998). Zijn grafische studies onder leiding van Peter Martensen (vertegenwoordigd door de "Galerie Danoise" in Parijs) hebben duidelijk hun stempel gedrukt op zijn techniek en verklaren zijn voorliefde voor het creëren van spanningen tussen de personages die hij schildert en het oppervlak van het canvas waarop ze zijn geschilderd.

In 1999 ontving hij een beurs van de Beckett Foundation. Als onderdeel van de prijs had hij een residentie in Zuid-Spanje bij de Valparaiso Fondación. Dat verblijf gebruikte hij om nieuwe inspiratiebronnen op te zoeken. Van deze reis en van vele verblijven in Zuid-Frankrijk, onthield hij enkele gevoelens en sensaties, die hij later losliet en vertaalde in licht en kleuren. Voor degenen die besluiten de wereld van zijn schilderijen te betreden, belooft Lundquist veel emoties.

Zijn figuratieve schilderkunst is sensueel en tijdloos. Genade, lichtheid, rust … zijn andere woorden om het schilderij van André Lundquist te omschrijven. Er is in zijn werken een stille poëzie die de kijker in staat stelt om elk van hen kalm en zonder angst binnen te gaan. Dit is een echt hoogstandje, want voor de meesten van hen worden de geportretteerde en geschetste vrouwen, die hij op het doek tot leven wekt, in hun intimiteit gepresenteerd en onthuld. Ze zitten, staan, liggen, knielen…

Toch straalt het gebaar van de schilder nooit enige vorm van voyeurisme uit. Deze vrouwen zijn als stills die onder hun huid pigmenten, achter de iris van hun ogen, een complexer verhaal laten breken … Als visuele metaforen zijn ze soms de spiegel van onze eigen ervaringen, soms een deur open, waarachter de kijker vrij kan geven zijn/haar fantasie de vrije loop laten. In elk van deze vrouwen zijn er duizend verhalen, duizend situaties die je je eigen kunt maken of niet."

Lawrence Ebelle ©

Andre 2

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief