Jesús Curiá

1969, Madrid (Spanje)

Werk...

"De sculpturen van Jesús Curiá wekken meer op dan puur esthetisch genot. We kunnen zijn werk rationeel analyseren en de nadruk leggen op de kwaliteit van de texturen en de patina's, de rondheid van de vormen, de gedurfde combinatie van materialen, het spel met ruimte, beweging of de hiërarchische houding, maar in zijn geval is het eindresultaat oneindig veel beter dan de som van de delen. Jesús Curiá bereikt een speciaal magnetisme in zijn sculpturen, een aureool van mysterie dat ons aantrekt en reageert op de diepste vibraties van onze ziel."

Pepa Quinteiro, kunstcriticus

Over Jesús Curiá

Jesús Curiá woont en werkt in Madrid, Spanje. Hij heeft een PhD in Fine Art van de Complutense Universiteit van Madrid en doceert kunst aan de Universidad Francisco de Vitoria in Madrid.

Curiá exposeert al bijna dertig jaar internationaal en zijn werken bevinden zich in prestigieuze collecties zoals Sungsan Art Hall (Zuid-Korea), ONCE's Typhlological Museum, C.A.M. artistic heritage fund en U.C.M. artistic heritage fund.

Zijn inspiratie is het vastleggen van de essentie van de mens. Curiá's sculpturen vermengen figuratieve elementen met geabstraheerde lichamen in een poging om traditie, moderniteit en cultuur uit te drukken - thema's die aan de basis liggen van zijn artistieke benadering.

Zijn personages, die op de een of andere manier zowel oud als futuristisch zijn, weerspiegelen de ideeën en emoties van de kunstenaar over de hedendaagse wereld en roepen vragen op over identiteit, gemeenschap en globalisering.

Curiá voorziet zijn figuren van een dubbelzinnigheid die fundamenteel is voor zijn beeldtaal. De gelaatstrekken in zijn werken zijn noch westers noch niet-westers, noch mannelijk noch vrouwelijk. Hun krachtige vormen en gebaren roepen een breed scala aan emoties op, waaronder vreugde, sereniteit, solidariteit en, af en toe, verzet.

Hoewel hij voornamelijk in brons werkt, integreert Curiá op doordachte wijze hout, steen, beton en hars wanneer deze materialen rechtstreeks verband houden met het concept dat hij met zijn sculptuur wil overbrengen.

--

Vanaf zijn eerste werk toont de kunstenaar zijn interesse in etnische culturen, waarbij hij zich concentreert op het thema leeftijd en overgang. Het werk van Jesus Curia Perez laat een duidelijk gedefinieerde en unieke beeldtaal zien. Het zijn vooral de werktechnieken die hem in staat hebben gesteld om een unieke handtekening te creëren en te behouden.

Traditie, moderniteit en etniciteit blijven de drie basisaspecten in zijn kunstwerken. Curia is altijd in staat om de essentie te vangen en vast te leggen in zijn kunstwerken. Het lichaam is het centrale punt in elk van de sculpturen. Het is het onderwerp van studie en onderzoek van de kunstenaar, het object waarmee hij zijn ideeën en idealen kan laten zien. De mannen en vrouwen van Jesus Curia Perez zijn persoonlijke maar krachtige personages. Via hen kunnen we een existentieel onderzoek en een mysterieuze eenzaamheid onderscheiden.

Als we de beelden van dichtbij bekijken, kunnen we uiteindelijk ontdekken dat deze oude personages gemakkelijk onze dagelijkse gedachten over de moderne wereld weerspiegelen.

Jesus Curia1

Artistiek cv en pers

Permanent in expositie:
VICTOR ARMENDARIZ gallery. Chicago. U.S.A
HUGO Gallery. New York, U.S.A
M CONTEMPORARY Gallery. Sydney. Australia
RED SEA gallery. Singapur
BESPOKE gallery. Ahmedabad. India
RAMFJORD Gallery. Oslo. Noruega
LIQUID ART SYSTEM. Capri. Italy
ISCULPTURE Gallery. San Gimigiano. Italy
SAOMAMEDE Gallery. Lisboa. Portugal
JORDI BARNADAS gallery. Barcelona. Spain
ANQUINS Gallery. Reus. Spain
ANSORENA gallery. Madrid. Espain

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief