Kobe Sabbe

1976, Brugge (België)

Werk...

"Eigenlijk ben ik een geboren schilder, maar ik belandde eerst op wat dwaalsporen voor het duidelijk werd. Ik werkte geruime tijd als burgerlijk ingenieur in Stockholm en verkaste later naar Tokio, waar ik verbleef voor een project. Daar kwam de klik, alsof er iets ontwaakte in mijn psyche. Ik ging me fanatiek toeleggen op filosofie en besefte dat die wetenschap mijn wereld compleet op zijn kop zette. 

 Na een spirituele zoektocht wou ik absoluut creëren en verloor ik mijn hart aan schilderkunst. Mijn werk is altijd gelinkt aan de passie voor zelfonderzoek: wie ben ik? Wat is de aard van deze wereld? Hoe druk ik dat beeldend uit? Alles en iedereen kan me inspireren, zolang ik er onbevangen voor open sta. Zo wordt mijn diepere bewustzijn via mijn schilderijen, voelbaar voor de toeschouwer. De grootste beloning voor de kunstenaar is trouwens het scheppen zelf. Het gebeurt nooit op bevel of op bestelling, wel als het moment goed zit. Ik droom ervan dat mijn werk zich zo blijft verdiepen en dat de dialoog met het werk van andere kunstenaars leidt tot fijne samenwerkingen."

- Kobe Sabbe

Over Kobe Sabbe

Afgestudeerd als Master of Science in Engineering aan de Universiteit Gent.

Woonde 10 jaar in Zweden en Japan.

Autodidact schilder.

Beoefenaar van zenboeddhistische meditatie.

---

Als kind tekende ik graag. Onlangs vond ik een stapel tekeningen van toen en merkte dat, naarmate ik ouder werd, mijn tekenen evolueerde van vrij naar gekunsteld. Al snel werd mijn creativiteit geblokkeerd en stopte ik.

Als ingenieur in een topbedrijf reisde ik de wereld rond, maar had toch het gevoel dat ik op een dood spoor zat.

Ik bleef vaak in Japan. Daar ontstond op de een of andere manier een openheid om de metafysische aannames van de cultuur waarin ik opgroeide in twijfel te trekken, en na een intensieve studieperiode drong een besef tot me door dat mijn wereld op zijn kop zette.

Na een paar jaar van innerlijke schoonmaak begon het te kriebelen en pakte ik mijn potlood weer op.

Kunst geeft ons de gave om door te dringen tot diepere waarheden over onszelf en de wereld. De kunstenaar krijgt de taak om zijn of haar diepste ervaring van de werkelijkheid te delen.

Net zoals materie volgens de kwantumfysica uit leegte blijkt te bestaan, lost het beeld van het schilderij op in verf.

Illusie is inherent aan kunst, maar hoeft niet te overheersen. Het beeld kan een manier zijn om de kijker naar het schilderij te lokken en dan te ontdekken dat het werk op zichzelf staat.

Walter Swennen zegt het zo: "Schilderen is onmogelijk omdat het de neiging heeft om ofwel naar het beeld ofwel naar het materiaal van het schilderij te leunen. De schilder probeert het schilderij in balans te houden waar beide dingen elkaar raken.

Mijn interesse ligt niet zozeer in thema of stijl, maar in het maken van werk dat bij de kijker een bredere ervaring van de werkelijkheid teweeg kan brengen.

- Kobe Sabbe, juli 2022

Kobe Sabbe Foto BIO

Artistiek cv en pers

Exhibitions

2023
Group expo ‘Hedendaagse Primitieven’, Bogardenkapel, Bruges (Belgium)

2022
Solo expo at Pauste Gallery, Ostend (Belgium)
Group expo ‘Fragile’, Belfort, Bruges (Belgium)

2021
Group expo ‘RAUM’, Belfort, Bruges (Belgium)

2019
Duo expo with Jean-Luc Bertel, Keunekapel, Koksijde (Belgium)
Solo expo 'Onderweg', keramiekatelier Perignem, Beernem (Belgium)

2018
Group expo with Emma Mortier and Frans Vandenheede, AZ Sint-Jan, Bruges (Belgium)

2017
Finalist 61st Onomichi Art Contest, Onomichi (Japan)

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief