Robert Bischof

1971, Mediasch (Roemenië).

Werk...

Robert Bischof is een heel grote kunstenaar in subtiel, gevoelig klein werk. Maar hij die zoekt naar klein werk, vraagt grote inspanning en aandacht. Stel je open. Open voor het kleine. Heerlijk eerlijk, speels en buitengewoon gevarrieerd bestudeert hij de mens. In brons en lood, vat hij heel mooi net dátgene dat ons zo origineel maakt als mens: de zoektocht naar onze identiteit.

Hij voelt wat ons zo uniek maakt, doet leven en onderscheidt van onze medemens:het zijn karakter en innerlijke schoonheid die ons allen aan de buitenkant vormgeven. Elk op onze eigen manier. 'karakter-vol'. Robert z'n werk is zo sterk omdat het zo herkenbaar is: dit zijn wij mensen. Puur. Vol-karakter. We herkennen onszelf, en voelen.

Over Robert Bischof

De in Roemenië geboren beeldhouwer Robert Bischof gaat in zijn werk met onvergelijkbaar gemak in op alle menselijke gevoeligheden.

De werken zijn humoristisch maar met een zekere mate van kritiek en tonen vaak mannelijke naakten.

De kunst van Robert Bischof kan alleen worden benaderd door er als een gevoelsmatige waarnemer voor te staan, en door je bewust te blijven van de onbeheersbare diversiteit van de mens.

De verhalende waarde van zijn figuren is altijd figuratief, vergelijkbaar met een vertrouwelijk gesprek tussen twee mensen over de mens.

Deze uitwisseling heeft geen waarde, Robert Bischof vertelt ons over ons aardse bestaan zonder te oordelen. Het goede, het slechte, de warmte, de dreiging, de erotiek, het pathetische, de kleinheid - alles van onze soort, van het grootse tot het armzalige, lijkt te worden genoemd en waargenomen.

Hun gezichten, gezichtsuitdrukkingen, gebaren en lichaamsstructuur zijn niet gericht op het afbeelden van individuen, ze maken meer deel uit van een algemene karakter- of emotietekening. Hier ontbreekt een arm, er is een been of een zintuig, maar desondanks zijn deze wezens uitgerust met alles wat ze nodig hebben. Hun fragmentarische vorm staat voor menselijke onvolmaaktheid.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief